söndag 20 januari 2019

Klarar du en oväntad utgift på 10000 kr?

Häromveckan var det dags att serva bilen. En tråkig kostnad, men fullt förutsägbar. Denna gången ringde de från verkstan och sa att vi behövde byta bromsbelägg samt att en del vid ena hjulhuset var sönder och behövde bytas. "Vad pratar vi för tid och pris att fixa detta?" "Två dagar och 11 500 kr inklusive service."


Trista pengar som kommer påverka sparkvoten för februari. Men värre än så är det inte. Jag tog det hela med ro, men kom att tänka på något jag läst tidigare. Att cirka var fjärde svensk inte haft råd att laga bilen!
Frånvaron av sparpengar gör att 24 procent inte skulle klara en oförutsedd utgift på över 10 000 kronor och för 14 procent går gränsen redan vid 5 000 kronor – bland kvinnor och yngre är andelen ännu högre.
Det är för tillfällen som dessa det gäller att ha lättillgängligt kapital. T.ex. en buffert.
I vårt fall tog vi det på kreditkortet (där vi handlar allt annat), och kommer att sätta in pengarna när februarilönen kommit. 0 kr kostar den lösningen och vi får 57:50 kr som tack för att Preem ligger ute med pengarna! Vi har ca 4 gånger högre kreditgräns än vi använder en normal månad, just för att kunna göra såhär.

Klarar du att ta en kostnad på 10 000 kr utan att det blir bekymmer?3 kommentarer:

 1. Ajaj.. saftigt blev det. Jag har en nyare bil. Visst man kanske inte behöver laga den peppar peppar men men den tappar ju i värde.. Skulje vilja läsa på vad en optimal bil är för en FIRE strävande människa som måste ha en bil.

  Hälsningar Tandläkaren

  SvaraRadera
 2. Enligt Bosse bildoktorn så skall man köpa en 3 år gammal bil och sedan ha den tills den rasar ihop vid 17-20års ålder. Familjen farbror fri kom fram till att en 2006 års gas/bensindriven Volkswagen passat köpt på kvd var mest ekonomiskt för dem när de bytte förra året.

  SvaraRadera
 3. Intressant och inspirerande blogg att följa. Kan bara konstatera att vi tycks vara i väldigt snarlika situationer i såväl livet, som läkarkarriären och med snarlika synsätt på ekonomiska frågeställningar. Såg att du inte hade meddelanden öppna på Twitter. Synd, det hade varit intressant att kunna skicka något då och då.

  SvaraRadera